Przelicznik form do pieczenia
Niniejszy formularz służy do procentowego przeliczania ilości składników przy zmianie wielkości formy do pieczenia.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za ten przelicznik. Jest super bo nie muszę wpisywać tutaj listy składników na ciasto tylko dostaję info o jaką ilość powiększyć każdy składnik. Genialne!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.HmmNie rozumiem co powinnam wpisać w rozmiarze tortownicy jako drugi wymiar Cały czas pojawia się komunikat podaj prawidłową wartość czyli jaką?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba zaznaczyć najpierw "tortownica" wtedy można wpisać tylko jedną wartość.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Matematyka nie jest moją mocną stronąXD, ale skoro dla tortownicy 10 cm jest 5 jajek, a chce proporcje dla 30 cm i wychodzi mi 9 krotność mam po prostu pomnożyć 5 x 0,9? Wychodzi 4,5 czyli powiedzmy te 8/9 jajek zamiast 5?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli wychodzi 9 krotność to trzeba wszystkie składniki przemnożyć przez 9, czyli na tortownicę 30 cm byłoby 5x9=45 jaj. Z pewnością jest to wymyślony przykład 🤣 ale taki byłby przelicznik.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nie no jak na tortownicę 10 cm jest 5 jajek to na 30 dajesz 15 jajek
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jak ci to wyszlo geniuszu? Tortownica w tym wypadku jest DZIEWIEC RAZY większa.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Matematyka nie jest Twoją mocną stroną. A 5 jajek na tortownicę 10cm to chyba omlet, a nie ciasto.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dla 10 cm - 5 jajdla 30 cm - x jaj 10 razy x = 30 x 510x = 150 /:10x= 15 jajProporcja, szkoła podstawowa ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy będzie to wpływało na czas pieczenia? Zamieniam tortownicę 21 cm na 26 cm. Sory jesli zastrzelę tym pytaniem doświadczone wypiekarki, ja średnio ogarniam niestety te tematy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czas będzie podobny. Zależy co pieczesz. Jeśli biszkopt, ciasto ucierane to do suchego patyczka. Jak kruche i drożdżowe to do zarumienienia. Jeśli sernik to jego powierzchnia, szczególnie na środku musi być ścięta. Jeśli beza to sucha ;) Za pierwszym razem trochę na wyczucie, a potem już będzie wiadomo 😉
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ile to jest 5 kopiatych łyżek? Ile to gramów?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Weź łyżkę i daj 5 kopiastych łyżek i z głowy 😁
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To zależy jakiego produktu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przelicznik! Bardzo przydatny 🙂dziękuję!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.1 jajko czyli 1x1,53, zostać przy jednym?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Raczej dwa, albo 1,5 roztrzepując jedno i odlając połowę 🙂
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Uwielbiam ten przelicznik. Bardzo dziękuję, że zechciałaś go udostępnić .
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hallo jak mam 4 jajka i musze dodac 1,53 wiecej to znaczy ...?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie dodać tylko przemnożyć ilość składników przez 1,53. Jeśli w przepisie są 4 jajka to 4* 1,53= 6, 12 więc należy użyć 6 jajek i proszę resztę składników też pomnożyć przez 1,53.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ten przelicznik ratuje mi zycie
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.😘 dziękuję bardzo za przelicznik, wspaniale, że się nim podzieliłaś, niesamowicie ułatwia życie😍
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki za ten przelicznik - bardzo przydatny!:-)<3
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.70% ciasta i będzie jutro piękny tort na dzień mamy😍😍
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co z wysokością tortownicy? Chodzi mi o pieczenie w formie do tarty, która jest dużo niższa niż kazda tortownica
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam ja mam takie pytanie jak w przepisie mam np 100 g masła a powiększyć muszę o 1,36 krotność to ile to będzie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.136 g (Mnożysz ilość podaną w składnikach przez 1,36, czyli 100x 1,36).
- {"set":null,"list":{"4":0,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Anioł to stworzył ❤️🔥
- {"set":null,"list":{"2":8,"3":0,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W przeliczniku tortownica? jaka ma wysokość tak pytam z ciekawości :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja mam zawsze problem czy wymiary blachy to te z jej dna czy góry? :/
- {"set":null,"list":{"2":7}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej mierzyć dno.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam🤗jeżeli w oryginalnym przepisie mam blachę do pieczenia o wymiarach 25x40 i chce zamienić na tortownicę o średnicy 26cm po przeliczeniu wyszło mi ze mam użyć 53%(0,53 krotność )ilości składników z oryginalnego przepisu. Wiec jeśli w przepisie mam 1kg sera to po tym przeliczeniu powinnam użyć trochę więcej niż 0,5kg sera?🧐 i jak to ma się do jaj? W oryginalnym przepisie mam 1cale jajo jak to podzielić😬😬
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Użyj 530 g sera, a jajko wbij do głębokiego talerza i je roztrzep, a następnie odlej połowę.
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Taki przelicznik choć bardzo ułatwia, to jednak najmniejszy problem - ostatecznie wystarczy kalkulator i znajomość procentów :) Ja mam dużo większy problem z przepisami, w których autorom nie przyjdzie do głowy, by podać wielkość formy na jaki jest przepis (niestety to zbyt częsty problem)! Stąd moje pytanie i gorąca prośba o pomoc: jak dopasować wielkość formy do ilości poszczególnego ciasta, jest jakiś orientacyjny przelicznik np. na kg ciasta drożdżowego/biszkoptowego itd. potrzebna forma o wymiarach xyz? Czy można gdzieś znaleźć takie informacje/wskazówki? Będę wdzięczny za wszelkie namiary i wskazówki, więc z góry dziękuję!
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W takich przypadkach robię na oko ;) Przekładam ciasto do formy, która wydaje mi się mniej więcej odpowiednia, a jeśli jest za mała lub za duża to szybko przekładam do innej. Musi pozostać miejsce na wyrastanie. Ciasta w formie powinno być mniej więcej do 2/3 wysokości. (Zależy też jakiego ). W moich przepisach na stronie zawsze podaję wymiary formy ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety "na oko" już kilka razy się przejechałem, zwłaszcza gdy chodzi o ciasta ucierane lub biszkoptowe, gdy nie ma czasu na zmianę formy w ostatniej chwili, bo wtedy ciasto pada :( Twój sposób jest najmniej ryzykowny w przypadku drożdżowych i kruchych, gdy rzeczywiście można jeszcze dopasować i nic się nie stanie (szczerze, to nie lubię działać nerwowo w kuchni, zwłaszcza przy wypiekach, więc wolę mieć wcześniej wszystko przygotowane, zwłaszcza blachę/formę itd.). Mimo wszystko jednak mi pomogłaś swoją sugestią (cenię za rzetelność i podawanie wymiarów form), bo właśnie przymierzam się do sernika (z kg sera i z mlekiem w proszku, którego nadmiar muszę wykorzystać), w którym to przepisie znowu nie podano wielkości formy, co mnie mega irytuje, bo chciałbym, żeby nie tylko smakował, ale jakoś wyglądał (jemy też oczami), więc takich autorów bym... Ale właśnie teraz u Ciebie znalazłem podobny przepis (wcześniej mi umknął, bo dopiero ogarniam co, gdzie, jak), ale dużo bardziej profesjonalny i przejrzysty, więc może coś z tego będzie, wielkie dzięki! (y) ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dlatego piekę na papierze do pieczenia, nie smaruje blachy masłem i nie posypuję niczym. Dzięki temu mam możliwośc przenieść to do innej formy(o ile nie jest to blacha prostokatna, lub wybrać łyżka i przelać jeszcze raz
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się